Tv-kok, presentator en schrijver Ramon Beuk, de ‘groene’ smaakmaker Rob Baan en SVH Meesterkok Chen Yu Yeh zijn maandag 11 januari onderscheiden met de Wine Professional Diamond Awards. Ieder jaar kent de Gastronomische Groote Club deze prestigieuze onderscheidingen toe aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt binnen of in verband met de Nederlandse gastronomie.

De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door Amsterdam Diamond Center ontworpen reversspeld met een briljant geslepen diamant van 0.4 karaat. In aanwezigheid van Miss Buscaglione/Miss Wine Professional 2010, Federica Bertolani en directeur Benno Leeser van Gassan Diamonds reikte Jan van Lissum (directeur Wine Professional/The Wine and Food Association) voor het vijfde opeenvolgende jaar de onderscheidingen uit. Net als tijdens voorgaande edities van Wine Professional bood ook dit jaar de traditionele Champagne & Caviar New Year’s Toast de feestelijke ambiance voor de uitreiking van de Wine Professional Diamond Awards. De Gastronomische Groote Club is een platform van producenten en leveranciers van gastronomische topproducten. De Wine Professional Diamond Awards wordt officieel ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland, SVH, Relais Restaurants, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland, Alliance Gastronomique, GaultMillau Nederland en Horecava.

Champagne en kaviaar

De bijeenkomst aan het slot van de eerste beursdag, was opnieuw een van de hoogtepunten van Wine Professional. De genodigden konden onder het genot van een glas Champagne Laurent-Perrier, kaviaar van House of Caviar & Fine Food, smakelijke gerechtjes bereid door “de G6” uit Amsterdam, en Buscaglione Espresso het gastronomische nieuwe jaar inluiden.

Chen Yu Yeh

Hoo Wah in Nijmegen waar Chen Yu Yeh vanaf 1974 26 jaar aan het roer stond, was een buitenbeentje onder de Chinese restaurants. Hier bleef de kaart niet beperkt tot de geijkte (en meestal zeer vernederlandste) babi pangang en foe yong hai, maar werd in het seizoen ook een heus wildmenu geserveerd – geheel volgens Chinese traditie. Chen Yu Yeh, voorheen in China werkzaam als kruidengeneeskundige en inkoper voor een apotheek, is al ruim 3 decennia een voorvechter van vernieuwing en kwaliteitsverbetering in de Chinese restaurantsector. Dankzij zijn onvermoeibare inzet telt Nederland steeds meer restaurants waar we kunnen kennismaken met de veelzijdigheid, verfijning en gezonde kwaliteit van de echte Chinese kookstijlen. Hij inspireert restaurateurs, chefs en sommeliers hun vakkennis te verbeteren en zich te onderscheiden met kwaliteit en innovatie. Met de oprichting van de Association of New Eastern Cuisine heeft Chen Yu Yeh, tevens voorzitter van de Europese afdeling van de World Association of Chinese Cuisine, een nieuwe en belangrijke stap gezet ter verbetering van het imago van Chinese restaurants in ons land. En dat verdient alle lof en ondersteuning.

Rob Baan

ElBulli-chef Ferran Adrià noemt hem de Christoffel Columbus van de groenten. De wereldwijde ontdekkingsreizen vonden al plaats voordat Rob Baan in 2002 aan het hoofd kwam te staan van Koppert Cress. Zijn werk voor een Enkhuizense zaadveredelaar voerde hem naar 70 verschillende landen, en zijn passie voor culinaire zaken zorgde ervoor dat er een wereld aan smaken voor hem openging. Bevlogenheid, visie, vernieuwingsdrang en een aangeboren gevoel voor marketing deden de rest. Koppert Cress groeide in enkele jaren uit van een revolutionair concept tot een van de meest innovatieve en invloedrijke toeleveringsbedrijven voor de moderne gastronomie. Zo’n 4 hectare aan kassen in Monster – een ‘miniatuurwereld’ aan kleur, geur en smaak – vormen de basis. Trots op het eigen product voedt de gedrevenheid waarmee Rob zijn producten, liefst via persoonlijk contact, aan de man brengt. En het enthousiasme van niet alleen Nederlandse, maar ook diverse internationale topchefs onder wie Blumenthal, Arzak, Ducasse en Jamie Oliver maken dat de unieke, geur- en smaakrijke microgroenten van Koppert Cress inmiddels wereldwijd een succes zijn. Rob Baan is een toonbeeld van modern ondernemerschap, zijn producten zijn een blijvende aanwinst voor de gastronomie.

Ramon Beuk

Passie voor koken werd hem met de paplepel ingegoten, maar koken werd voor Ramon Beuk geen doel op zich. Dag in dag uit tussen vier muren achter de kachel staan benauwde hem. Koken werd voor hem een uitgangspunt, een middel. Om mensen te enthousiasmeren, om interactie tot stand te brengen. Lekker koken brengt niet alleen plezier, maar is zelf ook een plezierige bezigheid, iets om samen te doen. Ramon weet dit als weinig anderen over te brengen. Via culinaire evenementen, met workshops, als tv-kok en in zijn boeken en artikelen. Sleutelwoorden zijn daarbij eenvoud, kwaliteit en pure, eerlijke smaken. Aandacht voor degenen voor en mét wie je kookt staat voor Ramon op gelijk niveau met de aandacht voor de ingrediënten die je gebruikt. De zuiverste smaken vind je bij producten die op eerlijke, gezonde wijze tot stand gekomen zijn. Beuks boek “Wat van Fair komt…” werd niet voor niets uitgeroepen tot kookboek van het jaar. Bewust bezig zijn met wat je eet en wat je kookt is belangrijker dan ooit. Duurzaam kookplezier zonder grenzen: Ramon Beuk wijst de weg.