Programma Wine Professional 2013 (onder voorbehoud)
Deelname aan programma’s is in een aantal gevallen op uitnodiging van de organisatie en/of importeurs. Informatie beschikbaar bij de vermelde importeurs. Op de dag zelf is bij de organisatietafel van The Wine & Food Association bekend of er voor de vermelde proeverijen nog plaatsen beschikbaar zijn. Bij deze organisatietafel kunt u zich ook inschrijven voor diverse masterclasses.
Wijzigingen voorbehouden.
Dinsdag 8 januari 2013
09:00 uur – 11:00 uur
Buscaglione Espresso Start Up voor standhouders (stand nummer 402 en 100A)
GaultMillau Theater
12:00 uur – 13:00 uur
Elementen van fermenteren in combinatie met wijnen
Verrassende combinaties van Jonnie (winnaar GaultMillau Grand Prestige 2013 Award) & Thérèse Boer van De Librije (19,5 punt GaultMillau) die onlangs zijn gepresenteerd tijdens een groot culinair event in Duitsland. Nieuwe creaties met spannende begeleiding van wijn, sake en sherry.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
13:15 uur – 14:15 uur
Malvasia staat centraal
Istrië en Kroatië staan bekend om hun uitzonderlijke Malvasia-wijnen. De gebroeders Benvenuti wisten vorig jaar tijdens Wine Professional een ieder te overtuigen. Zij zullen ook dit jaar acte de presence geven en hun wijnen van commentaar voorzien. Er worden fraaie witte (malvasia), rode (teran) en dessert wijnen gepresenteerd.
Dit jaar scoorde Chris Naylor (Vermeer, 17 punten GaultMillau) hoog tijdens de Vinistrië (beurs in Poréc) tijdens het afsluitende ere-diner met diverse top malvasia. Het is dus logisch dat Chris Naylor achter de kachel staat.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
14:30 uur – 15:30 uur
3x Pinot: Pinot blanc, pinot gris, & pinot noir
Selectie uit meer dan 100 wijnen. Op de proeftafel staan vandaag de vijf beste wijnen per categorie. Erik van Loo (Parkheuvel, 17,5 punten GaultMillau) en sommelier Jaco van Hensbergen staan garant voor mooie wijn-spijs combinaties. In samenwerking met Informatiebureau voor Duitse Wijn.
Programma bijwonen? Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift of door u in te schrijven bij de stand van het Informatiebureau voor Duitse Wijn (stand nummer 314).
15:45 uur – 16:45 uur
Betaalbare wijnen uit Californië
Proefschrift selecteerde de vijf beste witte en rode wijnen tot € 10,00 en tot € 15,00 uit 155 wijnen. Deze zijn te proeven in de stand van California Wine Institute (stand nummer 516). Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve, 16 punten GaultMillau) heeft hierbij samen met GaultMillau Gastheer van het Jaar 2013 René Tabbers enige voortreffelijke combinaties bedacht bij de wijnen onder de € 15,00 horeca i.s.m. California Wine Institute.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift of door u in te schrijven bij de stand van California Wine Institute (stand nummer 516).
17:00 uur – 18:00 uur
Madeira weer op de kaart?
Kris Jeuris (België) brengt samen met zijn broer een bijzondere degustatie op tafel. Gedurende dit programma kunt u genieten van prachtige Madeira’s tot 1875 terug. Patissier Arthur Tuytel maakt twee creaties van chocolade en fruit die uitstekend passen bij de Madeira i.s.m. Kris Jeuris.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
Forum Gastronomicum Theater
12:00 uur – 13:00 uur
Art of Taste Series nummer 10: Wagner-Stempel
Daniël Wagner van Wagner-Stempel verraste in Zwolle tijdens Primeurs 2012 een groot aantal sommeliers met zijn verfijnde stijl. Ook tijdens de GaultMillau lunch in Château Neercanne maakte Daniëls wijnen grote indruk. Gedurende dit programma zal Daniël Wagner u verrassen met een aantal bijzondere wijnen.
De drie jonge talenten van Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE): Nicky Quarz van Restaurant ’t Dijkhuysje (14 punten GaultMillau), Albert Moorlag van Brasserie Beeckestijn en Joris Kerkhofs van Restaurant La Folie (11 punten GaultMillau) verzorgen bij Daniëls wijnen de culinaire omlijsting.
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de Wine and Food association stand (stand nummer 430A) en schrijf u in!
13:15 uur – 14:15 uur
Clos Fantine
Een aantal jaargangen van dit huis zullen gepresenteerd worden. Pure wijnen met een warm palet, zwoel fruit en een kruidige ondertoon. Jeunes Restaurateurs d’Europe Marko Karelse (Villa la Ruche, 15 punten GaultMillau) en Ingmar Ipema Restaurant Fris (13 punten GaultMillau) verzorgen hierbij passende gerechten. Florien Kleine Snuverink van Café Schiller zal samen met de eigenaresse van dit huis deze proeverij van commentaar voorzien
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de Wine and Food association stand (stand nummer 430A) en schrijf u in!
14:25 uur
Uitreiking Oeuvre Prijs aan John Bindels en Harold Hamersma
14:30 uur – 15:30 uur
Opvallende wijnen en verrassende combinaties
Tijdens deze proeverij worden wijnen uit onder andere Duitsland van diverse importeurs gepresenteerd. Eric van Bochove van ’t Vlasbloemeken (14 punten GaultMillau) gaat hierbij koken om zijn talenten te laten zien. Mede eigenaresse en sommelier Bianca van Bochove zal de wijn-spijs combinaties toelichten i.s.m. deConinck Wines en andere importeurs
Inschrijven kan bij de stand van The Wine and Food association (stand nummer 430A).
15:45 uur – 16:45 uur
Work in progress
Primeur: Restaurant ZarZo (eigenaar: Adrian Zarzo Habraken) met Spaanse wijnen i.s.m. Karakter Wijnimport en andere importeurs.
17:00 uur – 18:00 uur
Kreeft en Australische Chardonnay
Restaurant Meijer’s (15 punten GaultMillau) staat bekend om zijn voortreffelijke kreeft gerechten. Vandaag biedt Michiel Meijer u de mogelijkheid zijn kreeft gerechten te proeven in combinatie met mooie Australische Chardonnays welke verzorgd worden door Wine Australia.
Inschrijven voor dit programma kan bij de stand van The Wine and Food association (stand nummer 430A).
Importeurs Wijntheater
Van 12:45 uur tot 13:45 uur
Oostenrijk met Regina Meij van Imperial Wijnkoperij.
Van 14.15 uur tot 15.00 uur
Original Beans chocolade in combinatie met wijn, i.s.m. Le Nouveau Chef.
Van 15:00 uur tot 15:45 uur
Esk Valley, Marlborough, Nieuw-Zeeland gepresenteerd door Bernard Budel.
Van 15.45 uur tot 16.45 uur
Ma vie…mes vignes
Vinifilles: negen vrouwelijke wijnmaaksters uit de Languedoc-Roussillon laten u de diversiteit van deze regio proeven.
Programma mobiel proeven
B8 | De Geluksdruif
Zijldijk 5, 2362 AE Warmond
www.geluksdruif.nl
De Geluksdruif heeft op elke van de drie openingsdagen van Wine Professional een andere wijnmaker als gast, die persoonlijk zij/haar wijnen zal presenteren. Inloop en proeven gedurende die hele dag is mogelijk bij standnummer B8.
Véronique Muré van René Muré – Clos Saint Landelin uit Rouffach, Elzas.
René Muré is een begrip in de Elzas. RVF en Bettane & Desseauve roemen de wijnen van het beste deel van de Grand Cru Vorbourg, die Muré als monopole bezit: Clos Saint Landelin. Maar ook Mure’s muscat, pinot noir en niet te vergeten zijn crémants behoren tot de beste van de Elzas. Sinds zo’n 10 jaar biologisch – inmiddels worden stappen richting bio-dynamie en dichte beplanting gezet.
316 | De WijnEngel
David Blessstraat 5 II , 1073 KZ, Amsterdam
T 020-6718446 | www.dewijnengel.nl
Dinsdag 8 januari 2013 van 15:00 tot 16:00 uur
Nebbiolo Proeverij met in de hoofdrol Nebbiolo wijnen van producenten uit Barolo, Barbaresco en Roero, allen uit Piemonte. De producenten zijn:
• Cavallotto- Barolo
• Albino Rocca- Barbaresco
• Giovanni Almondo- Roero
302 | Imperial Wijnkoperij
Dolderseweg 79-F, 3734 CD, Den Dolder
T 030-2294658 | www.imperialwijnkoperij.nl
Dinsdag 8 januari 2013 van 16:00 uur tot 17:00 uur
Diversiteit van Hongaarse druivenrassen.
De wijnen zijn gekoeld in een easycooler: de nieuwe manier van koelen zonder stroom of ijsblokjes. Ook ideaal voor de horeca.
408 | Wijnkooperij de Lange
Heuvel 13, 4901 KB, Oosterhout
T 0162-447847 | www.wijnkooperijdelange.nl
Dinsdag 8 januari 2013 van 14:00 uur tot 15:00 uur
Klaus-Peter Keller, Laurent Vaillé, Emmanuel Reynaud, Jean-Francois Coche en Roberto Voerzio zijn stuk voor stuk namen van wijnmakers die bij de liefhebber de harten sneller doen kloppen. Op dinsdag 8 januari laten wij tussen 14:00 uur en 15:00 uur enkele van de absolute cultwijnen uit ons assortiment proeven.