Wine Professional 2014 biedt drie dagen boordevol masterclasses en wijn-spijssessies, met medewerking van vele topchefs, bijzondere gasten uit het buitenland en natuurlijk met de mooiste wijnen. Zodra meer informatie omtrent de invulling bekend is, vindt u deze onder de afzonderlijke beursdagen in dit menu.
Maandag 13 januari 2014
09:00 uur – 11:00 uur
Buscaglione Espresso Start Up voor de standhouders (stand nummer 402 en 100A)
GaultMillau Theater
12:30 uur – 13:30 uur
Openings Tasting met Jeunes Restaurateurs d’Europe: Restaurant ’t Schulten Hues & Restaurant De Molen/ Limburgse Wijnen
Tijdens deze tasting worden de beste Limburgse wijnen uit Nederland en België gepresenteerd die geselecteerd zijn tijdens de proeverij van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois en door het Proefschrift-team tijdens het Château Maestricht event in oktober 2012.
Deze proeverij is in samenwerking met de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois en zal culinair worden omlijst door Peter Gast van Restaurant ’t Schulten Hues (16 punten GaultMillau) en Wouter van Laarhoven van restaurant De Molen (16 punten GaultMillau).
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
13:45 uur – 14:45 uur
Overwinter top rosés: Restaurant De Leuf
Proeverij met de best scorende rosés van het 24e Proefschrift Wijnconcours met bijpassende gerechtjes van SVH Meesterkok Paul van de Bunt (18 punten GaultMillau en Chef van het Jaar 2013). Rosés die gedurende dit programma worden geproefd zijn: Domaine Ott, Tempier, Pibarnon & Dupont- Fahn.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de Wine and Food association stand (stand nummer 430A) en schrijf u in!
15:00 uur – 16:00 uur
Zilte Zeeuwse Terroir: “schelpjes beurs” door middel van 5 creaties
Verrassende diversiteit der Zeeuwse Bodem & Wateren. Diverse creaties van SVH Meesterkok Edwin Vinke van Restaurant De Kromme Watergang (18,5 punten GaultMillau) en bijzondere wijnen van Kwast Wijnkopers (35 jaar jubileum) zijn gedurende deze masterclass te proeven. De wijn-spijs combinaties worden gedurende dit programma toegelicht door GaultMillau Wijn | Spijs Specialist van het jaar 2013 Mike Dooms (Restaurant De Kromme Watergang). Deze feestelijke proeverij wordt afgesloten met vijf vintage Port van Taylor’s.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
16:15 uur – 17:15 uur
De match: Jacob-Jan Boerma (Restaurant De Leest; 19,5 punten GaultMillau) versus Witte Bourgogne
De fijne, rijke keuken van Jacob-Jan Boerma past uitstekend bij grote, witte Bourgognes zoals bijvoorbeeld wijnen van Domaine Raveneau & Jean-Marc Pillot. Kim Veldman (mede-eigenaresse en sommelier) licht tijdens deze sessie de wijn- spijs combinaties toe i.s.m. Wijnhandel Herman B.V.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
17:30 uur – 18:30 uur
Finale Grand Prix GaultMillau
Een wedstrijd voor de Sterklas van het ROC Amsterdam. Op 3 december jl. werden door een vakjury vier finalisten geselecteerd. De finalisten zijn:
Jorrit van der Bos (Ciel Bleu – 17,5 GM), Daan Damen (Bolenius – 16 GM), Lars Drost (Vermeer – 17 GM) en Kevin Kion (ML – 14 GM).
De juryleden tijdens deze finale zullen zijn:
Jan van Lissum – The Wine and Food association, Paul van de Bunt – De Leuf (18 GM), Jacob Jan Boerma – De Leest (19,5 GM), Edwin Vinke en Mike Dooms – De Kromme Watergang (18,5 GM), Edwin van de Goor – Seinpost (16 GM), Alain Alders – De Vrienden van Jacob (16 GM) en Harrie Baas – Amarone (16 GM).
Forum Gastronomicum Theater
10:00 uur – 11:45 uur
Exclusieve proeverij voor Leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) die werkzaam zijn in de horeca.
Tijdens deze proeverij staat de Grenache-druif centraal.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van het NGS.
12:00 uur – 13:00 uur
The Art of Taste Series nummer 9: Weingut Künstler
Tijdens deze proeverij presenteert Carl Ehrhard drie terroirs van de Rheingau: Kirchenstueck, Stielweg en Hoelle. De culinaire omlijsting wordt verzorgd door Rogier van Dam (Restaurant Lastage, 15 punten GaultMillau) i.s.m. Imperial Wijnkoperij.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Proefschrift.
13:15 uur – 14:15 uur
Terra Vitis: De eerste stap naar duurzame wijnbouw in Frankrijk
Patrick Bongard van Château & Domaine Castel geeft toelichting op negen wijnen van zes verschillende Domaines die aangesloten zijn bij Terra Vitis. De culinaire creaties worden verzorgd door leden van Jeunes Restaurateurs d’Europe:Thorvald de Winter van Restaurant Apicius (16 punten GaultMillau) en nieuw lid Xiao Han Ji van Restaurant HanTing Cuisine (15 punten GaultMillau): een hoog genoteerd Aziatisch restaurant met Franse invloeden.
Interesse in dit programma? Meer informatie is verkrijgbaar bij de Wine & Food association (stand nummer 430A) of bij de stand van Groupe LFE (stand nummer 224) waar u zich ook kunt inschrijven.
14:30 uur – 15:30 uur
Educatief Malvasia
Tijdens dit programma kunt u educatieve Malvasia wijnen uit Istrië van het wijnhuis Kabola Vina onder leiding van Marino Markezic proeven. Dit wijnhuis heeft een bijzonder eigenzinnige stijl met o.a. Amfora wijnen. Peter Gast van Restaurant ’t Schulten Hues (16 punten GaultMillau) neemt de uitdaging aan en verzorgt de culinaire omlijsting gedurende dit programma i.s.m. Werkhoven Wijnen.
Inschrijven kan bij de stand van The Wine and Food association (stand nummer 430A).
15:45 uur – 16:45 uur
Young Winemakers, fresh winestyles uit Hongarije onder leiding van Ms. Angelica Axvay
De vooruitgang van de Hongaarse wijnen zet zich verder voort. Dit kunt u gedurende deze sessie zelf gaan proeven.
Programma bijwonen? Schrijf u nu in bij de stand van The Wine and Food association (stand nummer 430A).
17:00 uur – 18:00 uur
Caviar Tasting met Anna Royal Dutch Caviar
Gedurende dit programma kunt u kaviaar van hoogwaardige kwaliteit proeven gecombineerd met diverse mousserende wijnen en Wodka van standhouder Label 62.
Inschrijven voor dit programma kan bij de stand van The Wine and Food association (stand nummer 430A).
NIEUW: Importeurs Wijntheater
Het Wijnimporteurs Wijntheater is het nieuwe podium waar wijnen, tot voornamelijk € 10,00 inkoop horeca, geproefd worden in sessies. Alle wijnen zijn uitermate geschikt als open- en arrangementswijn voor elk restaurantsegment. Deze korte en krachtige proeverijen hebben allen een thema zoals druivenrassen (riesling, grenache, etc.), landen (Frankrijk, Italië, Duitsland, etc.) en persoonlijke favorieten van de importeurs. Ook worden hier masterclasses gegeven door wijnmakers die zeer de moeite waard zijn. Meer informatie over het programma is te vinden op de tv schermen en bij het theater zelf.
Masterclass programma
Van 15:00 uur tot 16:00 uur
Wijnen uit het Midden-Oosten gepresenteerd door Omar Zumot van Saint Georges uit Jordanië
Van 16:00 uur tot 17:00 uur
Vernieuwende wijnmakers uit Spanje en Italië i.s.m. met Anfors